Kapteeni Kuolio ja Kalevan golem
Historiaa ja kabbalaa
Olipas kivaa taas lukaista uusin Kapteeni Kuolio -albumi. Ja sain sen jälleen kerran ihan omistuskirjoituksella ja pienellä kuvitus kuvallakin! Kiitos Manninen ja Kivilahti. Äkkiä tässä on taas kaksi vuotta vierähtänyt edellisestä albumista. Nämähän tosiaan ilmestyvät aina kahden vuoden välein, ja yleensä julkaisu taitaa olla aina Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtumassa.
Varmaan jo aiemmissakin arvioissani olen kehunut parin työskentely tapaa. Se kun ei ole ihan perinteistä sarjakuva piirtämistä. Eli Hannele Kivilahti kuvaa aidot Tamperelaiset tapahtumapaikat kameralla, ja sitten P. A. Manninen piirtää sarjakuvaruudut kuvista keksimälleen tarinalle. Lopuksi Hannele tekstaa albumit käsin.
Eli, jos näette takakannen kuvan näköiset tyypit kuvaamassa jossain päin Tamperetta, uusi Kapteeni Kuolio albumi se siellä siis silloin syntyy.
Uusin albumi poikkeaa hieman aiemmista Kuolio-teoksista. Se on sekä esittely Tampereen Kalevan alueesta, 1918 sisällissodan historiaa, kabbalaa ja Kalevalaa. Mutta ei hätää. Tarina ja siinä sivussa tulevat faktat ovat äärettömän mielenkiintoisia. Ja opettavaisia. Mystiikkaa ja magiaa tietenkään unohtamatta. Mukana on myös ripaus psykomaantiedettä.
Tuttu jengi, eli Kuolio, Kökkö, Ajattara ja Lamia kohtaavat Kalevala muistomerkillä aivan Kalevan kirkon kupeessa. Veistoshan kuvaa maailman syntyä sotkan munasta.
Yhtäkkiä muistomerkin päältä hyppää ihka oikea golem. Kolmen luodinreiän lävistämänä. Golemilla on selkeästi jonkinlainen tehtävä jäänyt keskeneräiseksi. Ystäväjoukkomme seuraakin patsasta ympäri Kalevaa. Ja siinä sivussa saamme mainion historialuennon. Golem jopa loppu metreillä kaappaa Lamian kainaloinsa luulen tätä vanhaksi kullakseen. Miten tilanne selviää, ja mikä on golemin tarina? Sen saatte tietää, kun lukaisette tämän vajaan 70 sivuisen teoksen.
Mannisen tarkkaan mustavalkoiseen piirostyyliin on aina mukava uppoutua.
Ja kiitos mielenkiintoisista Tampere-faktoista. Esim se, että nykyisen kiinanmuuriksi nimitetyn kerrostalo ketjun paikalla on ollut Venäjän armeijan kasarmeja. Mainio sarjakuva-albumi jälleen kerran!