Mapplethorpen kuvat eivät tarvitse kohua

Nykytaiteen museo Kiasma avasi remontin jälkeen ”ikonisilla” Robert Mapplethorpen valokuvilla. Näyttely olisi kuitenkin ollut paljon ajankohtaisempi, kun museo alunperin avattiin vuonna 1998.

Robert Mapplethorpea on sanottu yhdeksi viime vuosisadan merkittävimmäksi valokuvaajaksi. Kiasma esittelee miehen tuotannon yli 250 kuvan läpileikkauksella. Mukana on suunnilleen kaikkea mahdollista 1970-luvun polaroideista (joiden muuttuminen seuraavan vuosikymmenen isoiksi teoksiksi on yksi näyttelyn kiinnostavimmista ulottuvuuksista) muotokuviin, kasvikuviin, ihmiskehon kauneuden tutkielmiin – ja erotiikkaan, tai pornoon.

mapple1
Näkymä K18-osastolta. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

 

NÄYTTELYN VASTENMIELISIN mediakikka on kohuttu K18-osasto, jonka kuvista puolentusinaa ansaitsee edes jollain tavalla K18-leiman. Sitä, miksi halailevat miehet on sijoitettu kohuosastolle, en voi mitenkään ymmärtää. Haloo, Kiasma ja sen uusi johtaja Leevi Haapala, tulkaa jo 2000-luvulle.

Mapplethorpen kuvat ovat ikonisia, mutta niiden myyminen homoudella, sukupuolielimillä ja kielletyn omenan leimalla ei ole tätä päivää. Eikä Mapplethorpen asema tarvitse sellaista pönkittämistä.

 

MAPPLETHORPE ON  kuuluisin ”eroottisista” kuvistaan – siis alastomista miesvartaloista (ja naisista, mutta niistä harvemmin puhutaan).  Näissä kuvissa ehkä kiinnostavinta on niiden lähes antieroottisuus. Alastomat vartalot ovat Mapplethorpelle kuin muovailuvahaa tai koneen osasia, niiden tehtävänä on olla kauniita. Veistoksellisia. Muotoon ja asentoon ohjattuja. Samalla hän ulkoistaa kuvista ihmisen.

Tämä on yksi näyttelyn ja Mapplethorpen kiinnostavista ristiriidoista. Hän oli sängyssä useiden malliensa kanssa, loi heihin sitä kautta – ainakin hetkellisen – läheisen fyysisen, ehkä henkisenkin suhteen. Kuvista tämä suhde puuttuu. Kuten näyttelyssä kanssani ollut valokuvaaja sanoi, tuo suhde saattoi olla edellytys siihen, että kuvista pystyi poistamaan mallin ja kuvaajan välisen suhteen. Pitää luoda luottamus, jotta voi tehdä, mitä haluaa.

Alastoman miesvartalon ihailusta tuli etäisesti mieleen natsien kuvasto tai Leni Riefenstahlin estetiikka; ihmisvartalon puhtaus, kauneus ja lähes tieteellisen tarkat tutkielmat.

 

NÄYTTELYSSÄ ON paljon muitakin muotokuvia. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään, kuten Patti Smithia, Andy Warholia ja Richard Gereä. Näistä Patti Smithin kuvat hyppäävät joukosta; ne ovat herkempiä, luonteikkaimpia, niissä näkyy läheisyyttä, vuorovaikutusta. Varmasti siksi, että pari asui pitkään yhdessä.

Muistakaa muuten katsoa myös kukkakuvat. Ne ovat herkkiä, kauniita ja suorastaan tunkeutuvat paperilta kohti katsojaa.

Robert Mapplethorpe 13.09.2015 asti Kiasmassa

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää