Suuret seikkailupelit- Tietokonepelien klassikot
Historiikki joka varmasti uppoaa pelinörtteihin
[dropcap size=small]T[/dropcap]ässä on varma unelmaostos kaikille niille jotka ovat viettäneet aikaansa tietokoneen äärellä läpipelaten tuntikausia kestäviä eeppisiä seikkailupelejä.
Sen verran kattavan historiikinin on Pelit-lehden vaasalainen toimittaja Juho Kuorikoski kirjoittanut, että itsekin sen maailmaan uppouduin tuntikausiksi, vaikka läheskään kaikki kirjassa läpi kahlatut pelit eivät olleetkaan tuttuja.
Kuitenkin viitisenkymmentä vuotta, eli niin kauan, kun jonkinlaisia kotikoneita ollut, on ollut myös seikkailupelejä. Kirja alkaa Colossal Cave -pelin historiikilla. Tuota peliä nimittäin pidetään historian ensimmäisenä seikkailupelinä. Tuolloin alkoi pitkä melkein yhdeksänkymmentä luvulle kestänyt pelaamismuoto. Nimittäin käskyt annettiin kirjoittamalla yksinkertainen komento ”Mene suoraan”, ”Ui”, tai vaikkapa ”Ota köysi”. Aikansa pelikuninkaita olivat King’s Quest ja Space Quest -pelisarjat. Myös ensimmäiset lisenssipelit saapuivat markkinoille ja Labyrintti-elokuvan peli taisi olla aikansa pioneeri tällä saralla, ennen kuin Indiana Jonesit ja muut valtasivat markkinat. Ja julkaistiinhan ennen 90-luvun taitetta myös ensimmäinen Leisure Suit Larry -peli: legendaarinen pehmopornoa sisältänyt jokapojan sytyttäjä.
Sitten käydään läpi uudenlainen pelaamismuoto, eli osoita ja klikkaa. Jatko-osien kulta-aikaa. Ja kirjassa näitä pelien jatko-osia käydään kattavasti läpi, myös kertoen mikä osa on parempi kuin toinen ja myös miksi. Julkaisussa oli tutkimusmatkailupeli Myst, paljon jopa kauhuelementtejä sisältäneet pelit kuten Phantasmagoria, Dark Seed ja Harvester.
Historian matkan varrelle sisältyy niin pelitalojen ja firmojen loistokkaita hetkiä, kuin tuhoon ja unholaan painumisia. Ja kerrotaanpa myös peleistä joiden kehittelyyn on mennyt liian pitkään aikaa ja niitä on enää turhaa julkaista. ”Kun peliä pidettiin aikansa eläneenä jo julkaisussa, se söi tarkoituksen koko päivitysversion tekemiseltä”.
Kirja määrittää pelien historiaa ihan näihin päiviin saakka. Uusimmat versiot seikkailupeliklassikosta Tales of Monkey Island ja mukaan ovat päässet myös The Walking Dead season 1&2 sekä peliversio Game of Thornes -tv-sarjasta.
Lopulta viimeisessä kappaleessa Kuorikoski jää pohtimaan pelien ja pelitalojen tulevaisuuden näkymiä.
Kirja on hyvin kirjoitettu ja sisältää paljon kuvamateriaaleja peleistä. Näkee, että kirjailija on todellakin asialle vihkiintynyt. Miellyttävä ja mielenkiintoinen lukukokemus.
Juho Kuorikoski: Suuret seikkailupelit – Tietokonepelien klassikot
Minerva kustannus oy