Vaella on skarpisti skandinaavinen


Vaellan, uuden suomalaisen vaatemerkin, tavoitteet ovat korkealla. Skarpin skandinaavisella designilla ja istuvilla miesten vaatteilla on tarkoitus päästä luottovaatteiden asemaan.


Kaikki alkoi Aleksi Kontun ideasta ja haaveesta vuonna 2012. Mutta silloin aika ei ollut vielä kypsä. Viime vuonna se oli, ja lopputulos on nyt valmis: vaatemerkki Vaella ja sen ensimmäinen mallisto.

Aleksin, Vaellan perustajan ja vaatteiden suunnittelijan, on vaikea peitellä innostustaan ja tyytyväisyyttään. Oma verkkokauppa on juuri avattu ja Suomesta on jo löytynyt kourallinen jälleenmyyjiä, muun muasssa Cartel Tampereella sekä kivijalkakaupat Rovaniemellä ja Lahdessa.

Ensimmäisessä mallistossa on erilaisia t-paitoja, longsleeveä, denim-paitaa, kauluksetonta bleiseriä… Kaikki vähäeleisen yksinkertaisia, puhdaslinjaisia ja simppeleitä. Smartin casualia tai casualin smarttia. Juuri sitä, mitä skandinaavinen vaatedesign on parhaimmillaan.

”Me ei haluta erottautua erottautumisen vuoksi”, Aleksi linjaa.

”Teemme yksinkertaisia skarppeja, hyvin istuvia vaatteita, joissa on joku twisti. Pidän symmetrian rikkomisesta. Se on meidän juttu ja näkyy esimerkiksi t-paitojen taskuissa.”

Vaellan tähtäimessä ovat 20-35-vuotiaat. Indierokkia tai jazzia kuuntelevat nuoret miehet, joiden valinnassa ratkaisevia asioita ovat design, istuvuus ja materiaalit.

”Me haluamme, että asiakas valitsee meidän vaatteet mukaan elämäänsä ja kulkee niiden kanssa. Että niistä tulee luottokavereita.”

Vaellan vaatteet kestävät aikaa ja elämää yhtä sesonkia kauemmin. Eikä laatu ja ajattomus saa myöskään maksaa liikaa.

”Haluan, että opiskelijallakin on varaa ostaa meidän t-paita.”

VAELLAN DESIGNERI sanoo olleensa aina kiinnostunut vaatteista, vaikka oma ura onkin ollut muualla.

”Jokainen yksityiskohta on tärkeä. Kaikki leikkaukset on käyty tarkkaan läpi kaavoittajan kanssa, siihen on mennyt kuukausia”, hän kuvaa suunnitteluprosessia.

Ja sitten tee saa jäähtyä kupissa, kun suunnittelija menee syvälle yksityiskohtiin. Esimerkiksi t-paidan hihansuuhun, jonka käännös on kiinnitetty neljästä kohdasta. Yleensä tämä tehdään helpommin ja halvemmin vain kahdesta kohtaa. Eron huomaa viimeistään ensimmäisen pesun jälkeen, kun käännös ei alakaan lerpattaa.

Seuraavaksi puhe kääntyy denim-paidan napitukseen. Nappilistan alaosasta löytyy piilonappi. Pienen detaljin tarkoitus on selkeä: varmistaa, että skarpin suoralinjainen muoto säilyy.

Nyt myynnissä on merkin ensimmäinen mallisto. Syksyllä tarjolle tulee lisää värejä ja versioita.Sen jälkeen suunnitelmissa on vuosittaiset kylmän ja lämpimän kauden mallistot ja vakiomallisto.

Keväällä luvassa on ainakin collegekankaasta tehty villakangastakin henkinen takki sekä kauluspaitoja ja ruutupaitoja.

”Ihan aluksi halusin tehdä kenkiä, mutta se on pitkä projekti. Paidoista meillä on nyt hyvä osaaminen, keväällä tulee takki. Päämääränä on farkut, ne tulevat joskus”, hän lupaa.

TIIMISTÄ kenelläkään ei ole vaatesuunnittelijan koulutusta, mutta myynnin ja markkinoinnin osaamista löytyy. Aleksin suunnitelmat jalostuvat valmiiksi tuotteiksi Tampereella kaavoittajan ja ompelijan avulla. Tuotanto on Tallinnassa, mutta haaveissa olisi saada sitäkin Suomeen.

Markkinointiosaaminen näkyy suunnitelmissa. Aikomus on tehdä kovaa jalka- ja messutyötä ja saada tuotteet myyntiin eurooppalaisiin erikoisliikkeisiin.

Usko suomalaisella twistillä tehtyyn skandinaaviseen muotiin on kova.

”Me yritetään tehdä Suomeen brändi, jollaisia ruotsissa on paljon. Meidänkaltaisten vaatteiden suurin kysyntä on muualla kuin Suomessa, esimerkiksi Aasiasta voi löytyä markkinoita pohjoismaisella designille.”

Lopuksi on pakko kysyä, onko mies ihan hullu.

Vastauksena tulee leveä hymy.

”Kyllä mä varmaan vähän olen… Mutta pientä hulluutta tarvitaan!”

 

Vallean nettikauppa: www.vaellaclothes.com 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää