Helsingin Kaupunginteatteri – Moulin Rouge! Musikaali – kuvassa Jennie Storbacka ja Martti Manninen – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Moulin Rouge!

Arvio

Kuvaaja: Otto-Ville Väätäinen
Kuvassa: Jennie Storbacka, Martti Manninen

Moulin Rouge! -musikaali on täysosuma Helsingin Kaupunginteatterissa. Tämä näyttämösovitus ei yritä jäljitellä Baz Luhrmannin visuaalisesti yltäkylläistä elokuvaklassikkoa, vaan se seisoo vahvasti omilla jaloillaan, luoden aivan oman, henkeäsalpaavan maailman. Näytelmä on kuin rock-konsertti, jossa volyymi ja intensiteetti räjäyttävät katon – unohtakaa pikkusievät musikaalit, tämä on jotain paljon suurempaa.

Lavastuksen taustalla on kansainvälisesti palkittu suunnittelija takis, joka on onnistunut rakentamaan lavalle miljöön, joka jättää tilaa katsojan mielikuvitukselle. Moulin Rouge herää eloon, mutta ei tuki katsojan mieltä ylenpalttisella visuaalisella täyteydellä, vaan luo tilaa omalle tulkinnalle. Tämä lähestymistapa tuntuu raikkaalta ja rohkealta, korostaen teatterin voimaa herättää henkiin uusia ulottuvuuksia.

Musiikki on tietysti yksi esityksen kantavista voimista, ja tässä tuotannossa laulut soivat yllättävän hyvin. Ennakkoepäilyistä huolimatta modernit popklassikot eivät muutu suomalaisella näyttämöllä kömpelöiksi iskelmiksi. Päinvastoin, suomen ja englannin sekoitus toimii saumattomasti, ja kuorosovitukset ovat niin voimakkaita, että ne vievät katsojan mukanaan suoraan paheellisen yökerhon sykkeeseen. Tässä ei ole kyse vain taustamusiikista, vaan jokainen laulu on tarkkaan harkittu osa tarinaa ja tunnelmaa.

Näyttelijäsuoritukset ovat kauttaaltaan huikeita, mutta erityisesti Martti Manninen ja Joel Mäkinen erottuvat monitahoisina ja vahvoina. Manninen tuo Christianin rooliin herkkyyttä ja syvyyttä, kun taas Mäkisen Monrothin herttua on uhkaavan karismaattinen, piinaava vastavoima rakkaustarinan keskellä. Risto Kaskilahden Harold Zidler on hahmo, joka voisi helposti jäädä karikatyyriksi, mutta Kaskilahti herättää tämän yökerhon omistajan henkiin tavalla, joka tuo esiin sekä tämän huumorin että traagisuuden.

Jennie Storbackan Satine on herkkä, mutta silti voimakas. Hän onnistuu löytämään roolista uusia kerroksia, jotka tekevät hänestä enemmän kuin pelkän rakkauden kohteen – Satine on tässä tulkinnassa omilla ehdoillaan pelaava nainen, joka on samalla haavoittuva ja päättäväinen.

Koreografia on aivan omaa luokkaansa. Jennie Widegrenin, Anja Gaardbon, Kirsty McDonaldin ja Zain Odelstålin luoma liike on huikeaa, täynnä energiaa ja taidokkuutta, mutta se ei koskaan tunnu ylitsevuotavalta. Tanssi tukee tarinaa ja tunnelmaa, syventää niitä, ja pitää katsojan tiukasti otteessaan.

Lopputulos on musikaali, joka imee mukaansa ja jättää sydämen hakkaamaan vielä pitkään esityksen päätyttyä. Moulin Rouge! Helsingin Kaupunginteatterissa on juhlaa kaikille aisteille – se on visuaalinen, auditiivinen ja emotionaalinen ilotulitus, joka osoittaa, että tämä tarina ei ole pelkästään elokuvaklassikko, vaan se on löytänyt uuden ja elinvoimaisen muodon teatterin lavalla.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää